SCOT Notícia

Cine Fòrum Perifèria

03.11.2023

La Societat Catalana d’Ordenació del Territori i Arquitectes de Capçalera – ETSAB us conviden a la projecció de la pel·lícula documental Perifèria (2020) i al debat posterior al voltant de l’urbanisme participatiu i de les mediacions tècniques en els processos d’empoderament comunitari a través dels aprenentatges del Pla Popular de Santa Coloma de Gramenet.

21 de Novembre de 202318:00h – Sala de GrausEscola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB)Av. Diagonal, 649, 08028 Barcelona

Presentaran l’acte Carles Crosas, director del Departament d’Urbanisme, Paisatge i Territori de la UPC-ETSAB i Josep A. Báguena, president de la SCOT. 

L’acte té una durada aproximada de tres hores incloent la projecció de la pel·lícula documental (90 minuts). 

Perifèria Xavi Esteban i Odei A – Etxearte (2020)
Sinopsis

Perifèria és un viatge als ressons del passat de Santa Coloma de Gramenet, amb un veïnat que va transformar el suburbi que els imposava l’especulació franquista en una ciutat digna. Un passat reverbera avui pels seus carrers a través de la memòria col·lectiva del Pla Popular, una experiència pionera de participació ciutadana coordinada per l’arquitecte Xavier Valls. Assassinat per ETA a l’atemptat d’Hipercor el 1987, els fills tornen al soterrani on va quedar sepultat el seu arxiu personal per recuperar aquella epopeia i, amb ella, la de tota una ciutat en lluita. Aquesta immersió en la memòria del Pla Popular és la que ens convida a moure’ns en espiral per diversos espais i personatges del present de la ciutat, convidant-nos a reflexionar sobre l’urbanisme en l’actualitat, sobre les arquitectures que formen les nostres vides, sobre la pulsió vigent per seguir transformant el món. Aprenentatges des de les perifèries que se’ns revelen com a espais on assajar formes de fer ciutat genuïnes, diverses i democràtiques. 

Fitxa tècnica

Fòrum

Què en queda dels “Plans Populars”? Mediacions tècniques i empoderament comunitari per un urbanisme democràticUna taula rodona per debatre a l’entorn de la pràctica de l’urbanisme participatiu en el moment actual a través dels aprenentatges derivats del Pla Popular de Santa Coloma de Gramenet. Discutirem sobre els límits i les oportunitats del context actual per desenvolupar processos similars, sobre el rol de les diferents experteses al llarg del procés de disseny i implementació dels plans i sobre la importància del coneixement tècnic en la mediació de processos d’empoderament comunitari.

Hi participaran: 
Odei A. Etxearte. Periodista, co-directora de Perifèria i autora del llibre “De Suburbi a Ciutat” sobre el Pla Popular de Santa Coloma de Gramenet (ed. Forum Grama)
Xavier Valls. Co-productor i protagonista de Perifèria,i professional en l’àmbit de la participació ciutadana en projectes urbanístics.
Mariela Iglesias. Sociòloga, consultora en polítiques públiques i innovació social i facilitadora tècnica de la Coordinadora Veïnal Baix Besòs
Júlia Beltran. Arquitecta. Professora i Investigadora a la ETSAB i sòcia de Voltes Cooperativa. Ha acompanyat a entitats, comunitats i veïnes en processos participatius, principalment als barris de Barcelona i d’altres municipis metropolitans. 

Moderen: Tonet Font (AdC – ETSAB) i Albert Arias (SCOT).

Aforament limitat.

Comments

More Posts You May Find Interesting