SCOT Notícia

23.05.2023SCOT

Presentació llibre Metrópolis sin gobierno

SCOT
SCOT

El passat 18 d’abril es va presentar en la sala Sala Joan i Pere Coromines plena la novetat editorial “Metrópolis sin gobierno. L’anomalia española en Europa”, editat i coordinat per la professora de Ciència Política de la Universitat de Barcelona Mariona Tomàs.
La presentació va comptar amb el president de la Societat Catalana d’Ordenació del Territori (SCOT), Josep Bàguena, la Dra. Mariona Tomàs i l’autor de diferents capítols i membre de la Junta de SCOT, el Dr. Marc Martí. Els autors van exposar el procés d’elaboració del llibre, fruit d’un projecte de recerca finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació on han participat investigadores i investigadors de Bilbao, Vigo, València, Sevilla i Madrid, a més de Barcelona. També van exposar una radiografia dels actuals instruments de governança en les àrees urbanes funcionals, així com el major grau de consolidació metropolitana als països del nostre entorn com ara Portugal, Regne Unit, França, Itàlia i Alemanya. 
Per debatre sobre les conclusions del llibre -els motius de l’anomalia- i específicament sobre la situació de la governança metropolitana a Barcelona, la taula rodona posterior va comptar amb la participació de Salvador Milà, director de l’àrea de presidència de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Juan Echániz, coordinador general de la Diputació de Barcelona i Nel·la Saborit, directora general d’agenda i renovació urbana de la Generalitat de Catalunya. 
Tant les intervencions com el debat posterior va posar de manifest la necessitat d’avançar en la governança metropolitana efectiva i democràtica pel conjunt de la regió metropolitana. Això implica, entre d’altres, desplegar els processos de planificació actuals, aprofundir en la descentralització municipal, reformes en l’organització territorial i tenir en compte les particularitats de les grans àrees urbanes del país reforçant la cooperació entre les diferents administracions.